Van CD naar LP

1982; De introductie van de Compact Disc. Het einde van de LP… dacht iedereen.

Momenteel worden er nog veel muziek uitgebracht op vinyl, en dan niet alleen in de dance scene. Artiesten als Paul McCartney, Robbie Williams, Madonna en velen anderen brengen bewust nog muziek op vinyl uit. Persoonlijk vind ik leuker om een LP te kopen dan een CD. Je krijgt “meer” in handen – gevoelsmatig dan. En de kwaliteit? Met de juiste apparatuur kun je de kwaliteit evenaren – persoonlijk vind ik voller – dan met CD. Zelf heb ik naast mijn ‘normale’ surround muziekinstallatie een aparte opstelling voor de platenspeler.

Dit bevat een Thorens TD110 draaitafel en een zeer eenvoudige pioneer versterker. De draaitafel heb ik 2e hands gekocht van een audio-freak. De staat was als nieuw. Thorens is één van dé merken op het gebied van draaitafels. De TD110 is in 1978 in productie genomen en enkele kenmerken van deze draaitafel zijn: Twee snelheden 33 & 45 toeren, elektronische snelheid omschakeling, pitch control regeling, verlichting onder het plateau, geen naald maar ORTOFON element. Kortom: een kwaliteits draaitafel.

En mijn vinyl-collectie? De zoektocht naar vinyl is volop bezig. Interessant zijn de mono versies van Beatle-albums – lastig te verkrijgen – maar ook originele Engelse of Amerikaanse uitgaves. Momenteel wordt de gehele McCartney collectie opnieuw uitgebracht op vinyl. Maar naast The Beatles en Paul McCartney heb ik recentelijk ook o.a. Robbie Williams en  John Mayer.